Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών» εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας, χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με σκοπό να παρασκευάσει τρόφιμα υγιεινά και ασφαλή, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής Νομοθεσίας. Απασχολείται στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών. Παραλαμβάνει, αποθηκεύει, χειρίζεται, επεξεργάζεται, μεταφέρει και ελέγχει Α’ ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα διατροφής, χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με τις οδηγίες εργασίας των προϊσταμένων του
Μπορεί να εργαστεί ως :
- Χειριστής σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων
- Σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου τροφίμων (βοηθοί αναλυτές)
- Σε ειδικευμένες θέσεις πωλητού χονδρικής πώλησης τροφίμων (dealer)
- Σε ειδικευμένες θέσεις χειριστού πωλήσεων τροφίμων λιανικής
- Σε ειδικευμένες θέσεις αποθηκαρίου τροφίμων
- Σε εργαστήρια παρασκευής τροφίμων
Τα επαγγελματικά του καθήκοντα συνοψίζονται στα ακόλουθα:
- Επεξεργασία και μεταποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής
- Αξιολόγηση – εξέταση της ποιότητας των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
- Διαχείριση της λειτουργίας της παραγωγής από το control-room
- Αποθήκευση και διαχείριση των Α’ υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων
- Εκπαίδευση του νέου προσωπικού και ενημέρωση των επισκεπτών
- Καθαρισμός και εξυγίανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού